Pamiętam jak trzy lata temu, w niedzielne popołudnie jadłam najlepszy chłodnik, który robiła koleżanka z Litwy. Ten nie do końca jest z Jej przepisu, ale wyszedł mi znakomity. Idealny na upały, gdy za długo nie chce nam się stać przy garnkach!
30 min
Składniki:
* 2 szklanki kefiru naturalnego
* szklanka jogurtu naturalnego
* szklanka śmietany
* pół szklanki śmietanki
* pęczek botwinki
* pęczek koperku
* pęczek rzodkiewek
* pęczek szczypiorku
* kilka ogórków gruntowych
* 3 jajka ugotowane na twardo
* sól, pieprz oraz sok z cytryny do smaku
* opcjonalnie młode ziemniaki
Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinę drobno posiekać, zalać szklanką wody i zagotować. Przestudzić, dodać sok z cytryny, jogurt, kefir oraz obie śmietany. Ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek i szczypior drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać. Przyprawić do smaku. Dodać pokrojone jajka. Schłodzić. Można podawać z młodymi ziemniakami.
Komentarze