Chłodnik litewski

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pamiętam jak trzy lata temu, w niedzielne popołudnie jadłam najlepszy chłodnik, który robiła koleżanka z Litwy. Ten nie do końca jest z Jej przepisu, ale wyszedł mi znakomity. Idealny na upały, gdy za długo nie chce nam się stać przy garnkach!

  • 30 min

Składniki:

  • * 2 szklanki kefiru naturalnego
    * szklanka jogurtu naturalnego
    * szklanka śmietany
    * pół szklanki śmietanki
    * pęczek botwinki
    * pęczek koperku
    * pęczek rzodkiewek
    * pęczek szczypiorku
    * kilka ogórków gruntowych
    * 3 jajka ugotowane na twardo
    * sól, pieprz oraz sok z cytryny do smaku
    * opcjonalnie młode ziemniaki

Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinę drobno posiekać, zalać szklanką wody i zagotować. Przestudzić, dodać sok z cytryny, jogurt, kefir oraz obie śmietany. Ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek i szczypior drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać. Przyprawić do smaku. Dodać pokrojone jajka. Schłodzić. Można podawać z młodymi ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy