Chleb ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

To był mój pierwszy własnoręcznie upieczony chlebuś.....

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - otręby pszenne: 125 gramów
    - mleko świeże: 0.5 litra
    - drożdże swieże: 50 gramów
    - słonecznik łuskany: 120 gramów
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżka

Chleb ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać pół szklanki mleka, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Rozrobić i odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
  • 2. Gdy zwiększy swoją objętość, dodać pozostałe składniki i wyrabiać aż się dobrze połączą. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tylko masłem formy (tak do 2/3 wysokości) i piec ok. 75 minut w 120 stopniach C. Sprawdzać patyczkiem, czy chleb się upiekł.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy