Chałka

  • wyświetlono: 615 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszna domowa chałka najlepiej smakuje z masłem.

roza28

Składniki

1 kg mąki
10 dag cukru
0,5l mleka
5 dag drożdży
10 dag margaryny
2 jajka
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Chałka

  • chałka1. Do szklanki ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru ,łyżkę mąki całość dokładnie mieszamy, pozostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę wlewamy ostudzoną margarynę jajka mleko i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko razem dobrze wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia około 50 min. Po wyrośnięciu formujemy chałki małe lub duże. piec w temp 200 st. około 30-40min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Chałka drożdżowa

Dodane przez: Agusia23

Chałka drożdżowa

Przepyszna chałka pieczona nie...

Maślana chałka

Dodane przez: anemon

Maślana chałka

Chałka to tradycyjny lekko słodki...

Maślana chałka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Maślana domowa chałka

Domowa chałka jest najlepsza. Obowiązkowo...

chałka

Dodane przez: Bo-Bożena

Chałka świąteczna

Chałka nie należy do tych " puszystych"...

chałka żyrafa

Dodane przez: klementynka

chałka żyrafa

Postanowiłam spróbować zrobić naszą...

Maślana chałka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Maślana chałka

Z dwa lata już nie piekłam chałki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE