CEBULOWY RARYTAS

0 (0 ocen)

  • 30 min

Konfitura z cebuli to świetny dodatek do różnego rodzaju mięs, wędlin, serów ale przede wszystkim do pasztetów.Świeży chleb, domowy smalec i ta konfitura to wręcz niebiańskie połączenie.

  • 30 min

Składniki:

  • 2kg cebuli
    3 ząbki czosnku
    0,5 litra wina czerwonego półwytrawnego
    100 ml octu balsamicznego z Modeny
    160 g koncentratu pomidorowego
    300 g cukru
    4 łyżki miodu
    świeżo mielony pieprz kolorowy
    suszony tymianek i majeranek ( dużo )

Cebulowy rarytas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju ok, 15 minut na małym ogniu.Czosnek drobno siekamy i dorzucamy do garnka jednocześnie zwiększając ogień aby cała zawartość ładnie się zarumieniła.
  • wszystko razem 2. Dorzucamy resztę składników i na małym ogniu pod przykryciem dusimy tak długo aż cebulka zmięknie.Ściągamy pokrywkę i gotujemy tak długo aż cały płyn odparuje co jakiś czas mieszając. Na koniec smakujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku według własnego uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy