Konfitura z cebuli to świetny dodatek do różnego rodzaju mięs, wędlin, serów ale przede wszystkim do pasztetów.Świeży chleb, domowy smalec i ta konfitura to wręcz niebiańskie połączenie.
30 min
Składniki:
2kg cebuli
3 ząbki czosnku
0,5 litra wina czerwonego półwytrawnego
100 ml octu balsamicznego z Modeny
160 g koncentratu pomidorowego
300 g cukru
4 łyżki miodu
świeżo mielony pieprz kolorowy
suszony tymianek i majeranek ( dużo )
Cebulowy rarytas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju ok, 15 minut na małym ogniu.Czosnek drobno siekamy i dorzucamy do garnka jednocześnie zwiększając ogień aby cała zawartość ładnie się zarumieniła.
2.Dorzucamy resztę składników i na małym ogniu pod przykryciem dusimy tak długo aż cebulka zmięknie.Ściągamy pokrywkę i gotujemy tak długo aż cały płyn odparuje co jakiś czas mieszając. Na koniec smakujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku według własnego uznania.
Komentarze