Calzone z warzywami - Calzone with vegetables

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Calzone to włoski pieróg lub wariacja pizzy. Nazywany też bywa (po włosku) pończochą lub nogawką spodni. Do tego przysmaku wykorzystuje się ciasto takie jak na pizzę i napełnia się je serem, warzywami, mięsem. W zależności od regionu Włoch farsz jest bardzo różnorodny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Mini calzone z warzywnym farszem
    Składniki na ciasto:

    szklanka mąki /250 g/
    25 g drożdży /1/4 kostki drożdży babuni/
    1/3 łyżeczki soli
    ½ łyżeczki cukru
    ½ szklanki wody
    2 łyżki oliwy + 1/2 łyżeczki słodkiej papryki do posmarowania calzone

    Składniki na farsz:
    ½ małego brokuła
    3-4 plastry chudej szynki
    2 cm papryczki chilli
    5 cm pora
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oleju
    ½ sera typu camembert
    ½ szklanki potartego sera typu parmezan
    Brokuł ugotuj na parze /3-4 min/. Pozostałe składniki /bez sera/ pokrój i zeszklij na łyżce oliwy, 3-4 min. Dodaj brokuły, sery, wymieszaj. Farsz kładź na rozwałkowane krążki ciasta

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy