Bułeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Miękkie maślane bułki

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3/4 szklanki ciepłej wody
    1/3 szklanki mleka w proszku
    2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
    1,5 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1/3 kostki drożdży
    1 jajko
    2,5 szklanki mąki

Bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, cukier i drożdże wymieszać. Dodać mleko i masło. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Dodać jajko, 1,5 szklanki mąki i sól. Zagnieść gładkie ciasto, można dodać pozostałą mąkę. Odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • 3. Uformować około 10 bułek mając ręce w mące. Odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy