Błyskawiczne bułeczki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Błyskawiczne bułeczki drożdżowe lubi chyba każdy. Na śniadanie, do popołudniowej kawki, akurat na jedno posiedzenie. Szybko gotowe, bez wyrastania i długiego czekania. Bardzo smaczne, pachnące i pięknie rumiane.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 450 g mąki
    100 g masła
    1 jajko
    60 g twarogu( najlepiej typu mój ulubiony)
    szczypta soli
    1 paczuszka suchych drożdży
    6 łyżek cukru
    200 ml mleka
    3 łyżki czekoladowych chipsów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Ciastka

Błyskawiczne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wsypać do mleka i dodać cukier. Do miski przesiać mąkę, dodać masło, jajko, twaróg i sól. Zamieszać i wlać drożdże rozpuszczone w mleku. Zagnieść i wyrabiać ciasto do 5 minut.
    2. Ciasto podzielić na 2 równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na koło, tak jak na rogaliki, posypać chipsami, ciasto zwinać w kulę i ponownie rozwałkować na koło. Naciąć nożem jak na rogaliki: najpierw na 2 połowy, potem ćwiartki. W sumie na 8 trójkątów. Podobnie postępować z drugim kawałkiem. Dla dekoracji można posypać jeszcze chipsy po wierzchu i delikatnie wcisnąć w ciasto.
    3. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć bułeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni okolo 25 minut na złoty kolor.

Porady

Po upieczeniu bułeczki można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować