Biała kiełbasa z suszonymi śliwkami

5 (1 ocen)

  • 45 min

Przepyszna. Smak kiełbasy i słodkich śliwek to wspaniałe połączenie. Polecam!

  • 45 min

Składniki:

  • 5 białych kiełbas parzonych
    15 dag wędzonego boczku
    2 garście suszonych śliwek
    2 cebule
    2 łyżeczki tymianku
    2 łyżeczki majeranku
    sól, pieprz
    tłuszcz do wysmarowania formy

Biała kiełbasa z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy z łupin. Kroimy w półplasterki. Łączymy z suszonymi śliwkami. Naczynie smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę cebuli z śliwkami. Posypujemy majerankiem i tymiankiem (po łyżeczce). Solimy i pieprzymy. Kiełbasę płuczemy w zimnej wodzie. Nakłuwamy widelcem z każdej strony. Wykładamy. Przykrywamy resztą cebuli. Obsypujemy ponownie ziołami. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. pół godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy