Zachcianki należy spełniać. Pyszna zupa, sprawdza się zawsze ;)
2 godz. 30 min
Składniki:
400 g buraków
1 mały seler
1 duża marchew
1 pietruszka
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
sok z cytryny
700 g ziemniaków
1 duża cebula
1 łyżka smalcu
2 jajka ugotowane na twardo
koperek
sól, pieprz
Barszcz z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Buraki owijamy (każdy z osobna) w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy 90-100 min w temperaturze 180°C. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Seler i pietruszkę kroimy w kostkę, marchew w półtalarki, zalewamy wodą (1,5 l) dodajemy pół łyżeczki soli, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy do miękkości, dodajemy buraki, gotujemy jeszcze 10 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Ziemniaki, obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku, tłuczemy.
Cebulę siekamy, szklimy na łyżce smalcu, dodajemy do ziemniaków, mieszamy.
Komentarze