Barszcz z pieczonych buraków

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Zachcianki należy spełniać. Pyszna zupa, sprawdza się zawsze ;)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g buraków
    1 mały seler
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    1 liść laurowy
    3 ziarna ziela angielskiego
    sok z cytryny
    700 g ziemniaków
    1 duża cebula
    1 łyżka smalcu
    2 jajka ugotowane na twardo
    koperek
    sól, pieprz

Barszcz z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barszcz z pieczonych buraków 1. Buraki owijamy (każdy z osobna) w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy 90-100 min w temperaturze 180°C. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

    Seler i pietruszkę kroimy w kostkę, marchew w półtalarki, zalewamy wodą (1,5 l) dodajemy pół łyżeczki soli, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy do miękkości, dodajemy buraki, gotujemy jeszcze 10 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

    Ziemniaki, obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku, tłuczemy.
    Cebulę siekamy, szklimy na łyżce smalcu, dodajemy do ziemniaków, mieszamy.

    Ziemniaki układamy w głębokim talerzu, zalewamy zupą, posypujemy posiekanym koperkiem, dekorujemy ćwiartkami jajek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy