Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki myjemy i owijamy folią aluminiową. Układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej to zrobić przy okazji pieczenia ciast lub mięs - oszczędzimy energię ;)) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Upieczone ostrożnie wyciągamy z folii i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy i wrzucamy do garnka, dodajemy pora, przypaloną cebulę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem (rosołu nie mieszamy, dzięki temu będzie klarowny) na niewielkim ogniu przez dwie - trzy godziny.
Upieczone buraki obieramy ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach.
Wywar przecedzamy, warzywa odkładamy (na przykład do sałatki klasycznej), dodajemy buraki oraz zakwas. Gotujemy 10 - 15 minut nie doprowadzając do wrzenia, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odcedzony podajemy z pasztecikami (http://podniebiennepieszczoty.blox.pl/2014/11/Paszteciki-wigilijne-z-kapusta-grzybami-i-kminkiem.html).
Komentarze