Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków

4.49 (169 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Piękny kolor, niezwykły aromat i doskonały smak - nasz ulubiony barszcz czerwony.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków
    kilka kawałków folii aluminiowej
    4 marchewki
    1/4 selera
    1 por
    1 cebula
    1 pietruszka
    2 listki laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 szklanki zakwasu (http://podniebiennepieszczoty.blox.pl/2014/11/Zakwas-na-czerwony-barszcz.html)
    8 szklanek wody
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zakwas

Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy i owijamy folią aluminiową. Układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej to zrobić przy okazji pieczenia ciast lub mięs - oszczędzimy energię ;)) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

    Upieczone ostrożnie wyciągamy z folii i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy i wrzucamy do garnka, dodajemy pora, przypaloną cebulę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem (rosołu nie mieszamy, dzięki temu będzie klarowny) na niewielkim ogniu przez dwie - trzy godziny.

    Upieczone buraki obieramy ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach.

    Wywar przecedzamy, warzywa odkładamy (na przykład do sałatki klasycznej), dodajemy buraki oraz zakwas. Gotujemy 10 - 15 minut nie doprowadzając do wrzenia, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odcedzony podajemy z pasztecikami (http://podniebiennepieszczoty.blox.pl/2014/11/Paszteciki-wigilijne-z-kapusta-grzybami-i-kminkiem.html).

Porady

Można dodatkowo wrzucić kilka suszonych grzybów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować