Barszcz z pieczonych buraków z uszkami

  • wyświetlono: 646 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Barszcz to żelazny punkt wigilijnego menu. Przygotowany z pieczonych buraków ma głęboki lekko słodkawy smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie. Najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej taka aby smaki i aromaty dobrze się połączyły.

Kloruś
  • 90min

Składniki

Na barszcz:
1,5kg buraków
1 l bulionu
duża cebula
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
6-8 ziaren czarnego pieprzu
6 suszonych grzybów
2 łyżki octu winnego
sól
cukier

Na uszka:
300g maki pszennej tortowej
żółtko jajka
160ml gorącej wody
50g miękkiego masła
szczypta soli
około 20 suszonych grzybków
kiszona kapusta
2 łyżki masła
sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Barszcz z pieczonych buraków z uszkami

  • Barszcz z pieczonych buraków z uszkami1. Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki.
  • Barszcz z pieczonych buraków z uszkami2. Kroimy w kostkę.
    Grzyby (zarówno do zupy jak i do uszek) gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy). Kilka pozostawiamy do barszczu, resztę drobno siekamy.
  • Barszcz z pieczonych buraków z uszkami3. Wywar z gotowania grzybów łączymy z 1l bulionu. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, opieczoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu aż barszcz nabierze intensywnej barwy i buraczanego smaku. Dodajemy całe ząbki czosnku i ocet. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem odcedzić i podgrzać ale nie zagotować bo straci kolor!

  • Barszcz z pieczonych buraków z uszkami4. Uszka: W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    Z maki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła.
  • Barszcz z pieczonych buraków z uszkami5. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić formując uszko. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babciburakiWigiliadania świąteczneboże narodzeniebarszczpotrawy świątecznepieczone burakipotrawy wigilijnedania wigilijnezupy świątecznezupy wigilijnebarszcz z pieczonych buraków

Komentarze

Podobne przepisy

Barszcz z pieczonych buraków

Dodane przez: Gregorhspeed

Barszcz z pieczonych buraków

Zachcianki należy spełniać. Pyszna...

Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków

Dodane przez: Paulina Nosek

Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków

Piękny kolor, niezwykły aromat...

barszcz wigilijny z uszkami

Dodane przez: Madija

Barszcz wigilijny z uszkami

Tradycyjne danie wigilijne

Barszcz z uszkami

Dodane przez: peggi

Barszcz z uszkami

Jedna z moich ulubionych zup. Smaczna...

Barszcz czerwony z uszkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Barszcz czerwony z uszkami

Jets bardzo aromatyczny i pyszny

Barszczyk czerwony z leśnymi uszkami.

Dodane przez: PolskaGotuje

Barszcz czerwony z leśnymi uszkami

Nie miałam pomysłu na obiad i zobaczyłam,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.