Babka majonezowa

0 (0 ocen)

Delikatna, puszysta i bardzo prosta babka majonezowa. Ze szklanką mleka idealna.

Składniki:

  • 5 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka olejku cytrynowego
    5 łyżek majonezu
    Cukier puder do posypania
    Forma: 2,5 l silikonowa

Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier, ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku, do czasu połączenia składników. Wyłączyć mikser. Do masy dodać majonez i wymieszać łyżką. Na końcu stopniowo dodajemy olejek cytrynowy i mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką (nie mikserem). Masę przelewamy do silikonowej formy. Pieczemy w temperaturze 180*C przez 50-55 minut. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy. Opruszamy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy