Wszelkie ciasta ucierane są doskonałą alternatywą kiedy zapowiedzą się goście, a w domu nie ma nic słodkiego. Do swojego przepisu wykorzystałam również czernice, których w ogrodzie Mamy jest pod dostatkiem:)
1 godz. 15 min
Składniki:
1 kostka margaryny np Palma, Kasia
3 jajka
1 szklanka cukru kryształu
0,5 szklanki mleka
sok z 1 cytryny
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
1 olejek cytrynowy do ciast Dr Oetker
szklanka czernic
1 biała czekolada+ 4 łyżki mleka do polania ciasta
Babka cytrynowa z czernicami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękką margarynę ucieramy z dodatkiem cukru i jajek na puszystą masę. Dodajemy po odrobinie przesianej mąki z dodatkiem proszku do pieczenia, sok i olejek cytrynowy. Mieszamy. Dodajemy oprószone w mące czernice. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ( 30x12cm). Pieczemy ok godziny w temp. 180 st.C. Ciepłe ciasto polewamy roztopioną białą czekoladą z dodatkiem mleka i dekorujemy owocami. Smaczne z filiżanką kawy, ale również z kubkiem mleka lub kakao.
Komentarze