Babka cytrynowa z czernicami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Wszelkie ciasta ucierane są doskonałą alternatywą kiedy zapowiedzą się goście, a w domu nie ma nic słodkiego. Do swojego przepisu wykorzystałam również czernice, których w ogrodzie Mamy jest pod dostatkiem:)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny np Palma, Kasia
    3 jajka
    1 szklanka cukru kryształu
    0,5 szklanki mleka
    sok z 1 cytryny
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
    1 olejek cytrynowy do ciast Dr Oetker
    szklanka czernic
    1 biała czekolada+ 4 łyżki mleka do polania ciasta

Babka cytrynowa z czernicami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę ucieramy z dodatkiem cukru i jajek na puszystą masę. Dodajemy po odrobinie przesianej mąki z dodatkiem proszku do pieczenia, sok i olejek cytrynowy. Mieszamy. Dodajemy oprószone w mące czernice. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ( 30x12cm). Pieczemy ok godziny w temp. 180 st.C. Ciepłe ciasto polewamy roztopioną białą czekoladą z dodatkiem mleka i dekorujemy owocami. Smaczne z filiżanką kawy, ale również z kubkiem mleka lub kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy