Babka cytrynowa

  • wyświetlono: 691 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wielkanocna babka cytrynowa

joka131
  • 12 porcje
  • Łatwy

Składniki

- margaryny: 25 dekagramów
- mąki: 25 dekagramów
- cukru: 25 dekagramów
- jajka: 4 sztuki
- cytryna: 1 sztuka
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- dekoracja ( zielony lukier,kolorowa posypka): 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa

  • 1. 1.Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodać całą cytrynę (sparzoną i wyszorowaną) startą na tarce. Następnie ubić na sztywno pianę z białek i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
    2.Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanąmąką. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
    3.Udekorować lukrem i posypką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocwiosnaciasto_wielkanocne

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa

Dodane przez: kasiunia

Babka cytrynowa

Bardzo lubię ciasta cytrynowe....

Najlepsza babka cytrynowa

Dodane przez: Kloruś

Najlepsza babka cytrynowa

Najlepsza babka jaka jadłam. Wilgotna,...

Babka cytrynowa na białkach

Dodane przez: akrobatka22

Babka cytrynowa na białkach

Puszysta, delikatna babka cytrynowa....

Cytrynowa babka

Dodane przez: mariwanna

Cytrynowa babka

Lekka, puszysta babka o wyraźnym,...

Cytrynowa babka ucierana

Dodane przez: Ocia2507

Cytrynowa babka ucierana

Szybka ucierana babka cytrynowa,...

image-20jgjlj

Dodane przez: agarybak76

Cytrynowa babka z serem

Puszysta, wilgotna babka z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE