Babka cynamonowo-pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna i aromatyczna babka z moimi ulubionymi przysmakami cynamonem i pomarańczą :).

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru kryształu
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki płaskie sody oczyszczonej
    1 szklanka oleju
    4 łyżki dżemu pomarańczowego
    2 łyżeczki cynamonu
    3/4 szklanki mleka
    masło do formy
    Lukier
    15 dag cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki gorącej wody
    kandyzowane skórki do ozdoby

Babka cynamonowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy 4 czubate łyżki dżemu dokładnie miksujemy. Cały czas miksując dodajemy po kolei olej, mleko, cynamon oraz przesianą mąkę z sodą.
  • 2. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką, wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 C około 60 minut sprawdzamy patyczkiem.
    Cukier ucieramy z sokiem i wodą, polewamy wystudzoną babkę i posypujemy kandyzowanymi skórkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy