Zupa grochowa na boczku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca grochówka na wędzonym boczku.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • groch łuskany 40 dag.
    boczek wędzony 30 dag
    ziemniaki pokrojone w kostkę 4-5 szt.
    włoszczyzna suszona 2 łyżki
    czosnek 3-4 ząbki
    woda 2 litry
    domowa pasta rosołowa 1 łyżka stołowa (lub 1 kostka rosołowa kupna)
    liść laurowy 3-4 szt.
    ziele angielskie 4-5 szt.
    sól
    pieprz ziołowy
    papryka słodka
    majeranek

Zupa grochowa na boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy 0,5 godziny. Po czasie moczenia, groch płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z wodą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy do momentu gdy groch będzie na 80% miękki, dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 łyżki suszonej włoszczyzny i wędzony boczek, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gotujemy do miękkości ziemniaków i boczku. Podczas gotowania dodajemy 1 łyżkę domowej pasty rosołowej, pokrojony czosnek oraz 2 łyżki majeranku. Gotujemy jeszcze 15 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie.

    Smacznego!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy