Zakręcone cynamonowe drożdżówki

0 (0 ocen)

pyszna na drugie śniadanie

Składniki:


  • Składniki ciasto:

    3 szklanki mąki,
    40g świeżych drożdży,
    2 jajka,
    1/2 szklanki cukru,
    1/2 szklaki mleka,
    100g miękkiego masła,
    2 jajka.


    kładniki nadzienie :

    3 łyżki cynamonu,
    150g masła,
    4-5 łyżek cukru.

Zakręcone cynamonowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakręcone cynamonowe drożdżówki 1. Przygotowanie ciasto :

    Do rondelka wlej mleko i pogrzej. Dodaj cukier, pokruszone drożdże oraz 1/2 szklaki mąki. Pozostaw do wyrośnięcia. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej rozbełtane jajka, rozczyn z drożdży oraz dodaj pokrojone na kawałki masło. Ugnieć ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.
  • 2. Przygotowanie drożdżówek :

    Masło rozpuść. Dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj.


  • 3.

    Formę wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Na całym cieście rozsmaruj masę cynamonową. Zwiń jak roladę. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż obok siebie w niewielkich odstępach. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy