Zakręcone cynamonowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasto :
Do rondelka wlej mleko i pogrzej. Dodaj cukier, pokruszone drożdże oraz 1/2 szklaki mąki. Pozostaw do wyrośnięcia. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej rozbełtane jajka, rozczyn z drożdży oraz dodaj pokrojone na kawałki masło. Ugnieć ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.
2.Przygotowanie drożdżówek :
Masło rozpuść. Dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj.
3.
Formę wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Na całym cieście rozsmaruj masę cynamonową. Zwiń jak roladę. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż obok siebie w niewielkich odstępach. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze