Zakręcone cynamonowe drożdżówki rabarbarki

0 (0 ocen)

Drożdżówki smakują pysznie! Połączenie ciasta drożdżowego z rabarbarem można powiedzieć, że jest jednym z oznak wiosny w mojej kuchni:). W tym roku bułeczki dodatkowo pachną cynamonowo!Stanowią pyszny dodatek do kawy, czy mleka! POLECAM!

Składniki:

  • Składniki na około 15 sztuk:
    Ciasto:
    • 500 g mąki pszennej typ 450,
    • 3/4 szklanki mleka,
    • 110 gram masła
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru kryształu,
    • 3 jajka
    • Szczypta soli,

    Dodatkowo:
    • Cynamon do posypania,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 2 łyżki cukru kryształu do zasypania rabarbaru,
    • 1 duże jajko do smarowania ,
    • cukier perlisty do posypania,
    • 4 łodygi rabarbaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Zakręcone cynamonowe drożdżówki rabarbarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie rabarbaru 1. RABARBAR:
    Rabarbar myjemy i osuszamy. Gotowy kroimy na kawałki około 7 mm. Pokrojony zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 30 minut by puścił sok.
  • ciasto przed wyrośnięciem 2. CIASTO:
    Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąki. Przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy masło i studzimy.
    Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostałe letnie mleko, pozostały cukier, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
    Przygotowane przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość (około 1 godzina).
  • przygotowany placek 3. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.
  • pocięty rulon 4. Ciasto rolujemy jak roladę. Uformowaną kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Placuszki układamy w odstępach na przygotowanej blaszce.
  • przed pieczeniem 5. W miejsce cynamonowego zwoju wtykamy kawałki rabarbaru. Całość smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem perlistym i odstawiamy do podrośnięcia.
    Drożdżówki pieczemy około 15-20 minut w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować