Tarta porzeczkowa z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Hipnotyzujące połączenie kwaśnych porzeczek i słodkiej śmietany...

  • 30 min

Składniki:

  • - 100 g mąki krupczatki
    -150 g mąki tortowej
    -1 jajo
    - szczypta proszku do pieczenia
    -100 g masłą
    -4 łyżki wody
    -500 g porzeczek czerwonych
    -250 ml kremówki
    -cukier puder
    -2 łyżeczki żelatyny rozp w 10 łyżeczkach wody
    -2 budynie truskawkowe
    -4 łyżki cukru

Tarta porzeczkowa z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, jajo, proszek do pieczenia, masło i wodę zagniatamy i wylepiamy formę o śr. 26 cm - forma do tarty. Podpiekamy ok. 10 min w 180 st. C.
    Oczyszczone porzeczki podgrzewamy w 4 łyżkami cukru w garnku, a gdy puszczą sok - odlewamy go trochę i rozprowadzamy w tym budyń. Nstp. gotujemy budyń i wylewamy na spód. Pieczemy 15 min. w 180 st.C. Schładzamy. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i cukier puder i wykładamy na ciasto. Schładzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy