Hipnotyzujące połączenie kwaśnych porzeczek i słodkiej śmietany...
30 min
Składniki:
- 100 g mąki krupczatki
-150 g mąki tortowej
-1 jajo
- szczypta proszku do pieczenia
-100 g masłą
-4 łyżki wody
-500 g porzeczek czerwonych
-250 ml kremówki
-cukier puder
-2 łyżeczki żelatyny rozp w 10 łyżeczkach wody
-2 budynie truskawkowe
-4 łyżki cukru
Tarta porzeczkowa z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, jajo, proszek do pieczenia, masło i wodę zagniatamy i wylepiamy formę o śr. 26 cm - forma do tarty. Podpiekamy ok. 10 min w 180 st. C.
Oczyszczone porzeczki podgrzewamy w 4 łyżkami cukru w garnku, a gdy puszczą sok - odlewamy go trochę i rozprowadzamy w tym budyń. Nstp. gotujemy budyń i wylewamy na spód. Pieczemy 15 min. w 180 st.C. Schładzamy. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i cukier puder i wykładamy na ciasto. Schładzamy.
Komentarze