Paszteciki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smakują na ciepło i zimno, z barszczykiem i bez u mnie co najmniej raz w tygodniu pojawiają się na stole.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    0,5 kg mąki pszennej
    50 g drożdży świeżych
    1 szklanka śmietany 18%
    1 kostka margaryny

    PLUS:
    400g pieczarek
    sól, pieprz do smaku
    Jajo do posmarowania
    Kminek do posypania

Paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paszteciki 1. Pieczarki zetrzeć na tarce, podsmażyć, doprawić do smaku.
  • Paszteciki 2. Mąkę przesiać na stolnicę, włożyć margarynę i posiekać nożem razem z drożdżami rozmieszanymi ze śmietaną. Zagniatamy ciasto.
  • Paszteciki 3. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać farsz pieczarkowy, składać i dobrze zlepiać boki.
    Paszteciki układać na nasmarowanej tłuszczem blasze, smarować roztrzepanym jajem i posypywać kminkiem.
  • Paszteciki 4. Piec w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy