Keks

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie zastąpiony na świątecznym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
    150g margaryny Kasia
    5 rozdzielonych jajek
    16g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    150g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150g suszonych owoców tropikalnych i orzechów


Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Keksówkę (ok. 25x10cm) nasmarować tłuszczem i posypać mąką.
    Zmiksować margarynę Kasia z cukrem i aromatem waniliowym, podczas miksowania dodawać po jednym żółtku.
    W osobnej misce ubić na sztywno pianę z białek. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać do drugiej masy wraz z bakaliami i razem wymieszać.
    Włożyć masę do przygotowanej keksówki.
    Piec przez około 60 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta po wyjęciu jest czysty (to oznacza, że ciasto jest upieczone). Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia na drucianej podstawce.
    Po ostygnięciu można udekorować posiekanymi bakaliami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy