1.Ciasto
Zagotuj wodę z tłuszczem, dodaj mąkę. Podgrzewaj na małym ogniu (ok. 1 min), energicznie rozcierając masę. Wystudź. Do chłodnej masy dodaj proszek do pieczenia, wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 min. Ciasto podziel na dwie części. Połowę ciasta rozprowadź cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blasze o wymiarach ok. 25 x 35 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C (bez termoobiegu) i piecz przez 20-25 min do uzyskania złocistego koloru. Drugą połowę ciasta upiecz tak samo. Ciasto wystudź.
2.Krem
Zawartość torebki rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe 300 ml mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Tak powstały krem studzimy, następnie dodajemy stopniowo po łyżce margaryny ciągle miksując, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Komentarze