Karpatka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczne, tradycyjne ciasto, które znika w oka mgnieniu :)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. wody
    125 g margaryny
    5 jaj
    1 szkl. mąki pszennej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    Opakowanie Kremu karpatka "Delecta"
    500 ml mleka,
    200 g masła lub margaryny

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Zagotuj wodę z tłuszczem, dodaj mąkę. Podgrzewaj na małym ogniu (ok. 1 min), energicznie rozcierając masę. Wystudź. Do chłodnej masy dodaj proszek do pieczenia, wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 min. Ciasto podziel na dwie części. Połowę ciasta rozprowadź cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blasze o wymiarach ok. 25 x 35 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C (bez termoobiegu) i piecz przez 20-25 min do uzyskania złocistego koloru. Drugą połowę ciasta upiecz tak samo. Ciasto wystudź.
  • 2. Krem
    Zawartość torebki rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe 300 ml mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Tak powstały krem studzimy, następnie dodajemy stopniowo po łyżce margaryny ciągle miksując, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • 3. Wystudzone ciasto przekładamy kremem, oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy