Karpatka to ciasto, które uchodzi za typowo polskie. Nawet jego angielska nazwa – Polish Carpathian Mountain Cream Cake – sugeruje jej polskie pochodzenie.
60 min
Składniki:
Ciasto parzone:
1 1/2 szklanki wody
200g masła lub margaryny
1/4 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki mąki
8 jajek
1.W garnku zagotować wodę z masłem lub margaryną i solą. Do wrzącej wody wsypać mąkę i szybko mieszać, gotując jeszcze przez około minutę, aż cała masa przybierze konsystencję gęstego budyniu lub puree ziemniaczanego. Masę ostudzić.
2.Do zimnej masy dodawać po jednym całym jajku ubijając całość mikserem na najwyższych obrotach. Po dodaniu wszystkich jajek powstanie żółta, gęsta masa, którą przelewamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (wym. 40x40cm).
3.Ciasto wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Po tym czasie skręcamy temperaturę w piecu zostawiając włączony termoobieg i trzymamy ciasto w piecu, aż do jego wystudzenia. W ten sposób ciasto dobrze się wysuszy i mamy gwarancję, że nie opadnie po wyjęciu z pieca.
4.Połowę mleka gotujemy w rondelku z cukrem i cukrem waniliowym. Drugą połowę mieszamy z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aby całość nam się nie przypaliła. Gotujemy około jedną minutę, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy budyń do wystygnięcia.
5.W dużej misce miksujemy masło na gładką masę. Dodajemy po jednej łyżce masy budyniowej i miksujemy na najwyższych obrotach dokładnie rozprowadzając budyń, tak aby w kremie nie było grudek.
6.Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą smarujemy kremem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Posypujemy wierzch cukrem pudrem.
Komentarze