Karpatka

  • wyświetlono: 480 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Karpatka to ciasto, które uchodzi za typowo polskie. Nawet jego angielska nazwa – Polish Carpathian Mountain Cream Cake – sugeruje jej polskie pochodzenie.

JacobTastes
  • 60min

Składniki

Ciasto parzone:
1 1/2 szklanki wody
200g masła lub margaryny
1/4 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki mąki
8 jajek

Krem budyniowy:
800ml mleka
200g masła
150g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Karpatka

  • 1. W garnku zagotować wodę z masłem lub margaryną i solą. Do wrzącej wody wsypać mąkę i szybko mieszać, gotując jeszcze przez około minutę, aż cała masa przybierze konsystencję gęstego budyniu lub puree ziemniaczanego. Masę ostudzić.
  • 2. Do zimnej masy dodawać po jednym całym jajku ubijając całość mikserem na najwyższych obrotach. Po dodaniu wszystkich jajek powstanie żółta, gęsta masa, którą przelewamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (wym. 40x40cm).
  • 3. Ciasto wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Po tym czasie skręcamy temperaturę w piecu zostawiając włączony termoobieg i trzymamy ciasto w piecu, aż do jego wystudzenia. W ten sposób ciasto dobrze się wysuszy i mamy gwarancję, że nie opadnie po wyjęciu z pieca.
  • 4. Połowę mleka gotujemy w rondelku z cukrem i cukrem waniliowym. Drugą połowę mieszamy z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aby całość nam się nie przypaliła. Gotujemy około jedną minutę, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy budyń do wystygnięcia.
  • 5. W dużej misce miksujemy masło na gładką masę. Dodajemy po jednej łyżce masy budyniowej i miksujemy na najwyższych obrotach dokładnie rozprowadzając budyń, tak aby w kremie nie było grudek.
  • 6. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą smarujemy kremem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Posypujemy wierzch cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekremDeserkarpatkakrem budyniowysłodkiez krememciasto parzoneciasto ptysiowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

karpatka

Dodane przez: Maggi79

KARPATKA

Karpatka – ciasto iście królewskie-...

image-06m5kt0

Dodane przez: Luśka16

Karpatka

Pyszna karpatka.

Karpatka

Dodane przez: celkapatelka

Karpatka

Teraz ja piekę w domu karpatkę.Już...

Karpatka

Dodane przez: akrobatka22

Karpatka

Klasyka sama w sobie :) Ciasto,...

Karpatka

Dodane przez: Paulina16621

Karpatka

Najlepsze ciasto z kremem na rodzinne...

Dodane przez: wesolaania

KARPATKA

Dostałam przepis od mojej mamy....