Karpatka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Karpatka to ciasto, które uchodzi za typowo polskie. Nawet jego angielska nazwa – Polish Carpathian Mountain Cream Cake – sugeruje jej polskie pochodzenie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto parzone:
    1 1/2 szklanki wody
    200g masła lub margaryny
    1/4 łyżeczki soli
    1 1/2 szklanki mąki
    8 jajek

    Krem budyniowy:
    800ml mleka
    200g masła
    150g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto parzone Karpatka Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować wodę z masłem lub margaryną i solą. Do wrzącej wody wsypać mąkę i szybko mieszać, gotując jeszcze przez około minutę, aż cała masa przybierze konsystencję gęstego budyniu lub puree ziemniaczanego. Masę ostudzić.
  • 2. Do zimnej masy dodawać po jednym całym jajku ubijając całość mikserem na najwyższych obrotach. Po dodaniu wszystkich jajek powstanie żółta, gęsta masa, którą przelewamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (wym. 40x40cm).
  • 3. Ciasto wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Po tym czasie skręcamy temperaturę w piecu zostawiając włączony termoobieg i trzymamy ciasto w piecu, aż do jego wystudzenia. W ten sposób ciasto dobrze się wysuszy i mamy gwarancję, że nie opadnie po wyjęciu z pieca.
  • 4. Połowę mleka gotujemy w rondelku z cukrem i cukrem waniliowym. Drugą połowę mieszamy z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aby całość nam się nie przypaliła. Gotujemy około jedną minutę, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy budyń do wystygnięcia.
  • 5. W dużej misce miksujemy masło na gładką masę. Dodajemy po jednej łyżce masy budyniowej i miksujemy na najwyższych obrotach dokładnie rozprowadzając budyń, tak aby w kremie nie było grudek.
  • 6. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą smarujemy kremem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Posypujemy wierzch cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować