Focaccia z mirabelkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Focaccia z dodatkiem mirabelek Są one tutaj, lekko kwaśnym, zamiennikiem pomidorków koktajlowych.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    10 g świeżych drożdży
    120 ml mleka
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    250 g mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżka oleju

    Na wierzch:
    3 łyżki oliwy lub oleju
    ok. 15 sztuk mirabelek
    rozmaryn
    gruboziarnista sól

Focaccia z mirabelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać lekko ciepłe mleko, pokruszyć drożdże, wsypać cukier i łyżkę mąki, odstawić na ok. 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. Dodać sól, jajko, olej i resztę mąki, krótko wyrobić jednolite ciasto.
  • 2. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko posypując wierzch ciasta, rękami uformować cienki na ok. 1- 1,5 cm owalny placek. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Mirabelki umyć, wypestkować, przekroić je na połówki. Ułożyć na cieście lekko je wciskając. Palcem zrobić dodatkowe dołki, wlać w nie oliwę. Całość posypać rozmarynem i gruboziarnistą solą. Zostawić jeszcze na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 25 minut.

Komentarze

Podobne przepisy