Chłodnik litewski

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis wykorzystuję w lecie, sprawdza się jako obiad w upalny dzień. Podawać z ziemniakami na osobnym talerzyku.

  • 20 min

Składniki:

  • - 5-6 ugotowanych buraków
    - 1 ogórek szklarniowy
    - ok. 10 sztuk rzodkiewek
    - 3 ugotowane na twardo jaja
    - pęczek szczypiorku
    - pęczek koperku
    - 1 szklanka barszczu czerwonego, np. Gorący Kubek
    - 2 opakowania jogurtu naturalnego po 500ml
    - 400ml kefiru
    - sól
    - pieprz

Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ugotowane dzień wcześniej buraczki zetrzeć na tarce. Pokroić w półplasterki rzodkiewkę. Ogórka obrać, wyjąć miąższ i pokroić na dowolne kawałki. Wszystko wymieszać i dodać szczypiorek. Wlać kefir, 2 jogurty, wymieszać. Dodać pokrojony koperek. Pokroić zimne jajka na ćwiartki lub mniejsze kawałki i dodać do całości. Dodać wywar z barszczu czerwonego, by zupa nie była zbyt gęsta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami ciepłymi z koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy