Chałka

0 (0 ocen)

Pyszna domowa chałka najlepiej smakuje z masłem.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10 dag cukru
    0,5l mleka
    5 dag drożdży
    10 dag margaryny
    2 jajka
    sól

Chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chałka 1. Do szklanki ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru ,łyżkę mąki całość dokładnie mieszamy, pozostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę wlewamy ostudzoną margarynę jajka mleko i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko razem dobrze wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia około 50 min. Po wyrośnięciu formujemy chałki małe lub duże. piec w temp 200 st. około 30-40min.

Komentarze

Podobne przepisy