zupa pomidorowa z harissą

0 (0 ocen)

Aromatyczna zupa ze świeżych pomidorów oraz z pikantna pastą Harissa.

Składniki:

  • 2 litry rosołu drobiowego
    1 kg mięsistych pomidorów, poza sezonem można użyć pomidorów pealti
    1,5 łyżeczki harissy
    szalotka
    ząbek czosnku
    łyżka oliwy
    sól
    pieprz do smaku
    300 ml słodkiej śmietanki minimum 30%
    bazylia

Zupa pomidorowa z harissą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy harissę.
  • 2. Dodajemy obrane i pokrojone w grubą kostkę pomidory. Dusimy około 20 minut.
  • 3. Zalewamy rosołem, doprowadzamy do wrzenia. Zaprawiamy słodką śmietanką, gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Zupę podajemy z ryżem lub makaronem i posypaną świeżą bazylią lub kolendrą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy