Mój młodszy syn uwielbia ziemniaki! Zawsze śmiejemy się, że gdyby były lody o smaku ziemniaków, on byłby ich wiernym fanem;) Zapiekanka ziemniaczana powstała na bazie wariacji na temat jego fiksacji!
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- ziemniaki: 1 kilogram
- szynka plastry: 50 dekagramów
- boczek: 20 dekagramów
- cabula: 4 sztuki
- jajka: 2 sztuki
- śmietana: 1 szklanka
- ser żółty tarty: 15 dekagramów
- przyprawa do ziemniaków: 2 łyżeczki
Ziemniaczana zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki kroję na plasterki i wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję tak długo, aż będą miękkie, ale nie rozpadające.
W międzyczasie podsmażam pokrojoną cebulkę (można dodać pieczarki).
Naczynie żaroodporne natłuszczam i układam na dnie warstwę boczku, potem cebulę, ziemniaki, szynkę, znów cebulę, ziemniaki, szynkę... Na wierzchu powinny być ziemniaki.
Z jajek i śmietany przygotowuję "zalewę", dodaję do niej starty ser żółty i przyprawę do ziemniaków. Wylewam tę masę na przygotowaną potrawę, wkładam do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Kiedy góra jest pięknie zarumieniona i zapach kusi nieodparcie, zapiekanka jest gotowa :)
Komentarze