Zapiekanka ziemniaczana z porami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Tak prosta a taka pyszna. Polecam :)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - małe ziemniaki: 0.5 kilograma
    - młody por: 3 sztuki
    - duża cebula: 1 sztuka
    - śmietana kremówka: 10 dekagramów
    - bulion: 1 szklanka
    - mleko: 0.5 szklanki
    - masło: 2 łyżki
    - sezam: 2 łyżki
    - mąka: 1 łyżka
    - sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa do smaku: 1 sztuka
    - tłuszcz do wysmarowania formy: 1 sztuka

Zapiekanka ziemniaczana z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy, myjemy ziemniaki i kroimy na ćwiartki. Pory dokładnie płuczemy i kroimy na 6-cio centymetrowe kawałki. Warzywa obgotowujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie.
  • 2. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy mąkę i mieszając podsmażamy na złoty kolor. Wlewamy bulion, mleko i śmietanę stale mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
  • 3. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy w nim warzywa. Wlewamy sos i posypujemy sezamem. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy