Wegański kapuśniak

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo szybka i prosta zupa. Można ją oczywiście ugotować na wywarze mięsnym :)

  • 45 min

Składniki:

  • 250 gram kiszonej kapusty
    2 marchewki
    1 łyżka kminku
    1 litr bulionu warzywnego
    oliwa z oliwek
    4 średnie ziemniaki
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    sól
    pieprz

Wegański kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku o grubym dnie podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy startą na grubej tarce marchewkę. Smażymy chwilę aż marchewka zmięknie.
  • 2. Do miękkiej marchewki dodajemy pokrojone 200 gram kiszonej kapusty oraz kminek. Dusimy wszystko aż kapusta zmięknie.
  • 3. Zalewamy kapustę i marchewkę bulionem warzywnym i dodajemy do tego resztkę kiszonej kapusty wraz z sokiem. Gotujemy ok. 30 minut.
  • 4. W osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki w osolonej wodzie a gdy się ugotują odcedzamy i wrzucamy do zupy.
  • 5. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. Solimy i pieprzymy do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy