Szynka glazurowana pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy pod bieżącą woda ,osuszamy.
Wkładamy do miski .Posypujemy dość obficie solą ziołową i czarnym pieprzem.Polewamy olejem.
Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego.
Skrapiamy sosem Worcetershire i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1,5 godziny.
2.Międzyczasie robimy glazurę.
Obieramy sparzoną pomarańczę ze skóry.
Wyciskamy sok i miąższ do garnka.
Wsypujemy cukier .
Podgrzewamy cały czas mieszając.
Skórkę z pomarańczy kroimy w paski.
Pokrojoną skórkę i imbir dodajemy do gotującej się pomarańczy.
Razem gotujemy około 10 minut.
Gotową glazurą smarujemy mięso.
Wkładamy jeszcze na 60 minut do piekarnika. Po upieczeniu kroimy w plastry.
Komentarze