Szynka glazurowana pomarańczą

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Pyszna i soczysta szynka z nutą pomarańczy

  • 6 godz.

Składniki:



  • 2-3 kg szynki wieprzowej
    1 duża pomarańcza
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki mielonego imbiru
    6 łyżek oleju
    3 łyżki sosu Worcetershire
    sól ziołowa
    pieprz czarny mielony

Szynka glazurowana pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy pod bieżącą woda ,osuszamy.
    Wkładamy do miski .Posypujemy dość obficie solą ziołową i czarnym pieprzem.Polewamy olejem.
    Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
    Po tym czasie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego.
    Skrapiamy sosem Worcetershire i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1,5 godziny.
  • 2. Międzyczasie robimy glazurę.
    Obieramy sparzoną pomarańczę ze skóry.
    Wyciskamy sok i miąższ do garnka.
    Wsypujemy cukier .
    Podgrzewamy cały czas mieszając.
    Skórkę z pomarańczy kroimy w paski.
    Pokrojoną skórkę i imbir dodajemy do gotującej się pomarańczy.
    Razem gotujemy około 10 minut.
    Gotową glazurą smarujemy mięso.
    Wkładamy jeszcze na 60 minut do piekarnika. Po upieczeniu kroimy w plastry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy