Świąteczny sernik

0 (0 ocen)

Dziś przepis na świąteczny sernik i zarazem najlepszy sernik jaki jadłam! :) Dzięki temu sernikowi wiem już, że przepieczony sernik to nic dobrego. Ten przed wyłączeniem piekarnika jest blady i trochę płynny w środku - zostawiamy go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami i wtedy się dopieka.

Składniki:


  • 1 kg sera w wiaderku
    6 jajek
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    kilka kropli aromatu waniliowego
    1/2 - 3/4 szklanki cukru
    200g masła
    200g herbatników
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    dowolna dekoracja/posypki

Świąteczny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki kruszymy blenderem. Masło roztapiamy, studzimy. Połowę wlewamy do pokruszonych herbatników (resztę zostawiamy do masy serowej), mieszamy, wykładamy na tortownicę (u mnie 21 cm), dociskamy.
  • 2. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Masę wylewamy na herbatnikowy spód.
  • 3. Sernik pieczemy w 160 stopniach przez około 1h. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy lekko uchylone drzwiczki i zostawiamy go tam na minimum godzinę. Przekładamy do lodówki.
  • 4. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z odrobiną mleka. Smarujemy wierzch sernika. Dowolnie dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy