Ta potrawa powstała z "resztek" zalegających w lodówce :-)
50 min
Składniki:
ok. 60 dkg ziemniaków
1 duża marchewka
2 małe pętka kiełbasy (ja użyłam mazowieckiej)
pieczarki
1 por
puszka kukurydzy
sól
pieprz
kostka rosołowa warzywna
śmietana
przyprawa typu maggi
Śmietnik kryzysowy a la iwona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obierany cebulę, pora, marchewkę i pieczarki i kroimy na pół księżyce. Kiełbasę kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju (najlepiej w dużym garnku) podsmażamy kiełbasę i cebulę. Po podsmażeniu dodajemy pora, marchewkę i pieczarki - podsmażamy ok. 5 min.
Po podsmażeniu do garnka wlewany wrzątek, tak aby woda przykryła warzywa, dodajemy kostkę rosołową - dusimy ok. 10 min.
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, po czym wrzucamy je go garnka z warzywami. Zalewamy gorącą woda, tak aby przykryło ziemniaki. Dodajemy sól, pieprz oraz maggi. Gotujemy ok 15 min i dodajemy odsączoną kukurydzę. Czekamy aż zmiękną ziemniaki i wtedy dodajemy śmietany i doprowadzamy do wrzenia - i potrawa gotowa.
Porady
Możemy odlać trochę wody i zagęścić mąką jeżeli będzie za wodniste.
Komentarze