Schiacciata con l'uva

0 (0 ocen)

Placek z winogronami lub focaccia (pizza) z winogronami

Składniki:

  • 35 dkg mąki pszennej
    10 g świeżych drożdży
    ok. 200 ml ciepłej wody
    2 łyżki oliwy
    sól, cukier
    500 g małych, ciemnych winogron
    2 łyżki świeżego, posiekanego rozmarynu
    4 łyżki cukru

Schiacciata con l'uva - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schiacciata con l'uva 1. Wyrobić ciasto drożdżowe i po wyrośnięciu podzielić na 2 części, rozwałkować. Formę wyłożyć pierwszą warstwą ciasta, ułożyć na niej połowę winogron, posypać cukrem i rozmarynem. Na winogronach rozłożyć drugą warstwę ciasta, ułożyć na niej pozostałe winogrona, posypać cukrem i rozmarynem. Wierzch ciasta można dodatkowo polać oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 - 200°C przez ok. 30 min.

Porady

Nawet nie przeszkadzają pestki w winogronach. W Toskanii ciasto to robi się w czasie winobrania, u mnie w domu to ciasto zjadamy na podwieczorek lub śniadanie. Pyszne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy