Schab duszony

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowanie to dla mnie wielka przygoda. Lubię bawić się smakami i barwami produktów.

Składniki:

  • ● ok. 1 kg schabu bez kości
    ● po łyżce oleju i oliwy
    ● 3 ząbki czosnku
    ● seler
    ● marchewka
    ● por
    ● cebula
    ● cebulka dymka
    ● przyprawa uniwersalna
    ● słodka papryka w proszku
    ● sól
    ● pieprz
    ● zioła prowansalskie
    ● oregano
    ● cytryna
    ● łyżeczka miodu

Schab duszony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kotlety. Oprószamy
    solą. Warzywa myjemy i obieramy. Selera kroimy
    w plastry, a marchewkę w kostkę. Na patelnię lub do
    rondla wlewamy olej i oliwę, dodajemy posiekany czosnek,
    plastry selera i odrobinę przyprawy uniwersalnej. Dusimy kilka minut
    na małym ogniu.
  • 2. Na warzywach układamy mięso, posypujemy przyprawa uniwersalna,
    pieprzem i papryką. Wkładamy
    marchewkę i kawałek pora.
    Dusimy ok. 30 minut.
  • 3. Mięso obracamy i skrapiamy
    sokiem z cytryny. Podlewamy
    wodą. Następnie dodajemy
    miód, pokrojone
    w krążki cebulę i dymkę
    i dusimy do miękkości. Na
    koniec wsypujemy zioła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2009

Komentarze

Podobne przepisy