1.Margarynę stopić. Drożdże rozrobić w letnim mleku. Do mąki dodajemy wszystkie składniki, na końcu przestudzony tłuszcz i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto i czekamy aż wyrośnie.
2.Białka ubijamy, następnie dodajemy do nich żółtka. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodając na koniec ubite jajka. Delikatnie mieszamy.
3.Zabieramy część ciasta i rozwałkujemy formując okręg. Następnie tniemy nożem na trójkąty (ciasto kroimy na pół, potem w poprzek i jeszcze każdą ćwiartkę na dwa trójkąty). Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę nadzienia i zwijamy do środka od strony szerszej do węższej. Pieczemy w 180 stopniach C do zrumienienia.
Ozdabiamy lukrem i mielonymi orzechami włoskimi.
Porady
Lukier można zrobić z ubitych białek z cukrem pudrem, wtedy lukier ma piękny biały kolor.
Do nadzienia można też dodać kaszkę mannę, wtedy smakuje jak z białym makiem:)
Komentarze