Rogale

0 (0 ocen)

Zawsze piekę je na 11 listopada.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    10 dag drożdży
    50 dag margaryny
    12 łyżek mleka
    3 jajka
    4 łyżki cukru
    szczypta soli

    Nadzienie:
    3 jajka
    1,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    15 dag orzechów włoskich mielonych
    1 łyżka powideł śliwkowych
    10 dag rodzynek
    1 kieliszek rumu

    Do ozdoby lukier i mielone orzechy.

Rogale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę stopić. Drożdże rozrobić w letnim mleku. Do mąki dodajemy wszystkie składniki, na końcu przestudzony tłuszcz i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto i czekamy aż wyrośnie.
  • 2. Białka ubijamy, następnie dodajemy do nich żółtka. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodając na koniec ubite jajka. Delikatnie mieszamy.
  • 3. Zabieramy część ciasta i rozwałkujemy formując okręg. Następnie tniemy nożem na trójkąty (ciasto kroimy na pół, potem w poprzek i jeszcze każdą ćwiartkę na dwa trójkąty). Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę nadzienia i zwijamy do środka od strony szerszej do węższej. Pieczemy w 180 stopniach C do zrumienienia.
    Ozdabiamy lukrem i mielonymi orzechami włoskimi.

Porady

Lukier można zrobić z ubitych białek z cukrem pudrem, wtedy lukier ma piękny biały kolor. Do nadzienia można też dodać kaszkę mannę, wtedy smakuje jak z białym makiem:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy