Puszyste bułeczki

0 (0 ocen)

Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.

Składniki:

  • 1 szkl. letniego mleka
    11 dag miękkiego masła
    3 łyżki cukru
    2 roztrzepane jajka
    3/4 łyżeczki soli
    4 szklanki mąki pszennej
    14 g suchych drożdży
    1 jajko roztrzepane z 1 łyżą mleka do posmarowania

Puszyste bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać w podanej kolejności, wyrobić gładkie ciasto.
  • 2. Ciasto przykrywamy, odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce w 1-cm odstępach. Przykrywamy odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  • 4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem z mlekiem.
    Pieczemy ok. 20-25 w 185 stopni.

Porady

Bułeczki podczas pieczenia możemy przykryć by się nie spiekły. Uformowanych i wyrośniętych bułeczek nie dotykamy, przesuwamy itp. bo opadną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy