prościutki chleb

0 (0 ocen)

  • 15 min

prosty szybki chleb i najważniejsze zdrowy bo domowy bez konserwantów

  • 15 min

Składniki:

  • 50 g drożdży ( pół kostki )
    1 kg mąki zwykłej
    łyżeczka cukru
    płaska łyżka soli
    dodatki np: siemię lniane pestki dyni pestki słonecznika
    ok. litra wody

Prościutki chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chlebek 1. Pól kostki drożdży zalewamy ciepłą woda ( nie gorącą)
    Do miski wsypujemy 1 kg mąki dodajemy cukier sól i dodatki ( ja dodaję siemię lniane)
    do suchych składników dodajemy wodę z drożdżami i kolejne około pół litra wody. Wyrabiamy ciasto około 5 minut.
    Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
    Dwie foremki keksówki smarujemy smalcem lub margaryną i posypujemy bułką tartą.
    Gy ciasto wyrośnie dzielimy na pół i wkładamy do foremek, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
    Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku 200*C 50 minut

Porady

chleb można również upiec nie dodając dodatków

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy