Pomidorowe paluszki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

pyszne puszyste bułeczki

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    4 łyżeczki cukru
    14 gram drożdży suchych
    60 gram masła
    3/4 szklanki mleka
    1 jajko
    1 żółtko
    szczypta soli

Pomidorowe paluszki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0a6i7ip 1. Składniki suche (mąkę, cukier , drożdże, sól) mieszamy.
    (Jeśli używamy świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosły)

    W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka z roztopionym masłem i mlekiem. Wlewamy mieszaninę do składników suchych i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodajemy po troszku mąki.

    Ciasto odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło.

    Kiedy ciasto już urośnie odrywamy po kawałku, lekko rozwałkowujemy, smarujemy taki placek koncentratem z przyprawami, zwijamy w świderek i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.

    Pieczemy w 180 stopniach około 18-20 minut. (sprawdzać , bo ja niestety lekko przypaliłam ;) )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy