Placek po Węgiersku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Danie kaloryczne ale pyszne

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Placki
    1 kg ziemniaków
    1 jajko
    1 łyżka mąki pszennej
    1 cebula
    Sól
    Pieprz
    Gulasz
    1 kg łopatki albo szynkówki wieprzowej
    1 cebula
    2 czerwone papryki
    300 g pieczarek
    Olej do smażenia
    Mąka do zagęszczenia aosu
    Sól
    Pieprz
    Kucharek
    Delikat do mięs
    Maga
    Słodka papryka
    Ostra papryka
    Liście laurowe
    Ziele angielskie

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsko przyprawić solą,pieprzem delikatem ,słodką papryką. Smażyć chwilę na rozgrzanym oleju dodać liście i ziele po chwili podlać wodą i dusić do miękosci .Pieczarki ,paprykę,cebulę warzywa podsmaż na oleju .Gdy mięso bedzie juz miękkie połączyć z usmażonymi warzywami chwilę razem gotować jeżeli będzie potrzeba dolać trochę wody. Mąkę rozmieszać z wodą dodać do gotującego sie sosu wymieszać chwilę pogotować,przyprawić magą i jeśli będzie potrzeba to solą i pieprzem.
    Placki
    Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach odlać powstałą wodę,cebulę też zetrzeć na tarce dodać jajko,mąkę,przyprawić do smaku.Placki smażyć na rozgrzanym oleju na zloty kolor.Na upieczone placki wyłożyć gulasz.

Porady

Placek można udekorować świeżą natką pietruszki,i klekesem gęstej śmietany ,można posypać żółtym startym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy