Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsko przyprawić solą,pieprzem delikatem ,słodką papryką. Smażyć chwilę na rozgrzanym oleju dodać liście i ziele po chwili podlać wodą i dusić do miękosci .Pieczarki ,paprykę,cebulę warzywa podsmaż na oleju .Gdy mięso bedzie juz miękkie połączyć z usmażonymi warzywami chwilę razem gotować jeżeli będzie potrzeba dolać trochę wody. Mąkę rozmieszać z wodą dodać do gotującego sie sosu wymieszać chwilę pogotować,przyprawić magą i jeśli będzie potrzeba to solą i pieprzem.
Placki
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach odlać powstałą wodę,cebulę też zetrzeć na tarce dodać jajko,mąkę,przyprawić do smaku.Placki smażyć na rozgrzanym oleju na zloty kolor.Na upieczone placki wyłożyć gulasz.
Komentarze