Pierś zkurczaka z warzywami

0 (0 ocen)

  • 35 min

W miarę szybki czas przygotowania, łatwa przyjemna i zdrowa potrawa dla całej rodziny.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 Pierś z kurczaka ( może być inny drób)
    1 Świeży ogórek
    1 papryka ( dowolna, ja dałam żółtą)
    1cebula
    2 ziemniaki
    1torebka ryżu
    łyżka oleju rzepakowego
    łyżka masła
    Przyprawy: sól, pieprz,papryka słodka,zioła prowansalskie

Pierś zkurczaka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokorojona pierś podsmażana na patelni 1. Myjemy, i kroimy wszystkie produkty. Najlepiej w kostkę średniej wielkości. Następnie pokrojoną pierś z kurczaka wrzucamy na patelnie z małą ilością oleju rzepakowego i podsmażamy.
  • Pierś z kurczaka z warzywami 2. Kiedy pierś jest już podsmażona dodajemy pozostałe składniki. Przykrywamy pokrywką, żeby warzywa puściły soki, jak już czujemy pod widelcem, że są na w pół miękkie przyprawiamy według uznania i dalej dusimy, co jakiś czas mieszając. W między czasie gotujemy 1torebkę ryżu.
  • Pierś z kurczaka z warzywami i ryżem 3. Kiedy czujemy pod widelcem, że wszystkie warzywa są już miękkie,wyłączamy patelnie. Odcedzamy ryż, nakładamy na talerz, kładziemy łyżkę masła na ryż, i na tak przygotowany ryż nakładamy pierś z warzywami. Smacznego.

Porady

Zawsze przyprawiam potrawę pod koniec, jak już warzywa są na w pół miękkie, dlatego, że przyprawy mogą wydłużyć czas gotowania (np. sól),oraz mogą się spalać z tłuszczem, dodane pod koniec nie wpłyną na czas gotowania i będą bardziej wyraziste w smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy