Pierniczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Te pierniczki goszczą na moim stole nie tylko w dni świąteczne.Przepis dostałam od koleżanki.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki maki żytniej
    4 szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    3 czubate łyżeczki sody
    odrobina soli
    przyprawa do pierników
    dwie łyżki masła lub smalcu.
    1 jajko do smarowania ciastek
    2 szklanki miodu
    2 szklanki cukru +4 łyżki
    ½ szklanki wody

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierniczki 1. 2 szklanki miodu zagotować z 2 szklankami cukru – wystudzić, mieszając. 4 duże łyżki cukru skropić wodą na patelni i mieszać aż do karmelizowania, wtedy zalać ½ szklanką wody i mieszać do rozpuszczenia, wlać przygotowany wcześniej miód.
    Mąki wymieszać z przyprawami, dodać masło, jajka oraz przygotowany wcześniej miód.
    Wyrobić ciasto nożem, potem zagnieść ciasto(powinno mieć konsystencję ciasta kruchego).Rozwałkować ciasto na grubość 1/2 cm, wykrawać foremkami różne kształty. Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w gorącym piekarniku(około 180 stopni) kilka minut.

Porady

Można pierniczki polukrować(utrzeć pół szklanki cukru pudru z dodatkiem gorącej wody, na koniec dodać 3 krople miętowe – lekarstwo). Pierniczki wynieść na kilka dni w chłodne miejsce – wtedy skruszeją.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy