oponki

0 (0 ocen)

  • 40 min

puszyste a smakiem przypominają te ze sklepowej półki

  • 40 min

Składniki:

  • 1 1/2 szkl.mąki
    1/2 kostki kasi
    5 jajek
    1 szkl. wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    olej do smażenia

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1,Do garnka wlać wodę do tego margarynę i zagotować.Potem dodać mąkę i na małym ogniu tak długo mieszać aż ciasto będzie odchodziło od garnka po czym zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.

    2,Jak ciasto będzie zimne miksujemy je i powoli dodajemy po jajku i pod koniec proszek do pieczenia.

    3,wycinamy z pergaminu kwadraty 10/10 i na nie wyciskamy ciasto w kształcie koła szprycą lub rękawem cukierniczym .

    4,Na rozgrzany olej wkładamy nasze oponki pergaminem do góry i smażymy je na złoty kolor,po czym wykładamy na ręcznik papierowy a żeby tłuszcz wsiąkł w papier.

    5,Gdy wystygną wkładamy je na paterę i posypujemy cukrem pódrem cukrem pudrem

Porady

możemy zrobię lukier, posypać je czekoladą albo podać je z bitą śmietaną

Komentarze

Podobne przepisy