Oponki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Najlepsze jeszcze ciepłe:)

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - Ser biały (półtłusty): 0.5 kilograma
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - alkohol lub ocet (wódka, spirytus): 1 łyżka
    - soda: 1 łyżka
    - żółtka: 4 sztuki
    - olej (do smażenia): 1 litr
    - cukier puder (do posypania): 2 łyżki

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki wymieszać, zagnieść ciasto. Rozwałlkować, szklanką wykroić większe okręgi a w ich środku, kieliszkiem mniejsze.
  • 2. Smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  • 3. Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku. Po lekkim przestudzeniu posypać oponki przesianym cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy