Mini babeczki z żurawiną i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Mini babeczki idealnie sprawdzą się w momencie gdy planujemy gościć wiele osób :)

Składniki:

  • Na ok. 40 sztuk:

    2 jajka
    65 g mąki pszennej
    60 g mąki ziemniaczanej
    80 g cukru pudru
    100 g margaryny
    40 g suszonej żurawiny

    150 ml śmietanki 30 %
    2 łyżeczki cukru pudru
    łyżka śmietanfixu
    ozdoby cukiernicze

Mini babeczki z żurawiną i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini babeczki z żurawiną i bitą śmietaną 1. Żurawinę kroimy na mniejsze kawałki.
    Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy margarynę.
    Ciągle ucierając dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Dokładnie mieszamy po czym dodajemy ubite białka i suszoną żurawinę.
    Delikatnie łączymy składniki.
    Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości małych papilotek na pralinki.
    Pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
    Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem.
    Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy wystudzone babeczki i posypujemy je ozdobami cukierniczymi.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy