Linguini z grzybami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Klasyka gatunku - makaron z grzybami

  • 20 min

Składniki:

  • 450 g Linguini
    55 g masła
    1 ząbek czosnku, zgnieciony
    225 g pieczarek, w plasterkach
    250 g sera mascarpone
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
    sól i pieprz
    Starty parmezan

Linguini z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić makaron u gotować wg instrukcji na opakowaniu.
  • 2. W międzyczasie rozpuścić masło w oddzielnym garnku. Dodać czosnek i grzyby i dusić przez 3-4 minuty. Zmniejszyć ogień i dodać ser mascarpone, mleko i posiekaną szałwię. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Makaron odcedzić i dodać do sosu grzybowego. Dobrze wymieszać i podawać posypane startym parmezanem.

Porady

Zamiast pieczarek można użyć leśnych grzybiw

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy