Kukurydziane tortilki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nie używam mąki pszennej, bo córka jest na diecie bezglutenowej, a tortilki uwielbia

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki kukurydzianej
    ● 1,5-2 szkl. przegotowanej letniej wody
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● 4-5 łyżek oliwy

    Nadzienie:
    40-45 dag mielonego mięsa
    ● 3 czerwone cebule
    ● 5-6 ząbków czosnku
    ● 5 łyżek przecieru pomidorowego
    ● po 1 puszce kukurydzy i czerwonej fasoli
    ● łyżka oliwy
    ● 3 szczypty chili
    ● sól

Kukurydziane tortilki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta mieszamy, ugniatamy i formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godz.
  • 2. Pokrojone cebule smażymy na oliwie, dodajemy roztarty czosnek i mięso. Dusimy z przecierem, chili i solą, dodajemy fasolę i kukurydzę.
  • 3. Formujemy 12-14 placków i smażymy bez tłuszczu. Między 2 placki nakładamy farsz. Podajemy z sosem z majonezu, keczupu i musztardy.

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Komentarze

Podobne przepisy