Kluski śląskie z masełkiem rozmarynowo - cytrynowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Podstawowy przepis na kluski śląskie. Można je zamrażać a potem w dowolnej chwili przyrządzić.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
    sól
    szklanka maki ziemniaczanej
    pół kostki masła
    gałązka młodego rozmarynu
    skórka z otartej cytryny

Kluski śląskie z masełkiem rozmarynowo - cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski śląskie z masełkiem rozmarynowo- cytrynowym 1. Ugotuj ziemniaki i przepuść przez praskę do miski, w której będzie wyrabiane ciasto. Kiedy wystygnie, lekko ugnieć. Podziel ziemniaki w misce na cztery równe części, 1/4 z całości wyjmuj a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj wcześniej usuniętą część ziemniaków. Zagnieć ciasto.Formuj kulki.W każdej z nich palcem wskazującym wykonaj dziurkę. Gotuj w lekko osolonej wodzie. W rondelku rozpuść masło i dodaj posiekany drobniutko rozmaryn i skórkę - jedynie dla aromatu. Podawaj z sałatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy