Kluski ślaskie nadziewane gyrosem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na tani obiad

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ugotowane ziemniaki: 1 kilogram
    - jajo: 1 sztuka
    - maka ziemniaczana około: 25 dekagramów
    - ugotowane mięso z kurczaka (z 1 porcji rosołowej i skrzydełek): 1 sztuka
    - przyprawa kebeb-gyros: 1.5 łyżki
    - olej: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka

Kluski ślaskie nadziewane gyrosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zmielić maszynką lub bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków (powinna wyjść gładka masa jak puree). Do masy dadać jajo i mąkę ziemniaczaną (dodawać stopniowo) i wyrabiać ciasto. Gotowe nie będzie kleić się do rąk. Mięso przesmażyć na oleju z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Nabierać porcje ciasta, nadziewać przygotowanym mięsem i formować tak jak pyzy. Zagotować w szerokim garnku wodę z solą i porcjami gotować na małym ogniu (ok. 5 minut od chwili wypłyniecia). Można podawać okraszone smażoną cebulką lub polane sosem pieczeniowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy