KOPYTKA Z CIASTA NA KLUSKI ŚLASKIE I SEREM

5 (154 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Drugie danie nie tylko na piątek i nie tylko dla dzieci.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -ziemniaki ok. 2 kg
    -mąka ziemniaczana(1/4 objętości ziemniaków)
    -mąka pszenna 1/2 szklanki
    -1 jajko
    -kostka twarogu półtłustego(250g)
    -sól

    -mąka pszenna do podsypywania, ale nie koniecznie

    -masło
    -bułka tarta
    -1 cebula
    -maślanka
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka z ciasta na kluski ślaskie i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KOPYTKA Z CIASTA NA KLUSKI ŚLASKIE I SEREM 1. Można dodatkowo poklepać tępą stroną noża,przed krojeniem tworząc kratkę.
  • KOPYTKA Z CIASTA NA KLUSKI ŚLASKIE I SEREM 2. Wrzucać na gotującą posoloną wodę.Gotować pod przykryciem do momentu wypłynięcia.Od czasu do czasu mieszając.Pogotować parę minut i wyjmować durszlakiem.
  • KOPYTKA Z CIASTA NA KLUSKI ŚLASKIE I SEREM 3. Bułkę tartą usmażyć na maśle,na złoty kolor.Tak samo i pokrojoną cebulę,usmażyć na złoty kolor. Połączyć razem i polać na talerzu kluski. Do dania pasuje maślanka.
  • KOPYTKA Z CIASTA NA KLUSKI ŚLASKIE I SEREM 4. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie.
    Przepuścić przez praskę i ostudzić.
    W misce ziemniaki przyklepać,podzielić na 4 części.
    Jedną część wyciągnąć na pozostałe ziemniaki a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
    Dodać mąkę pszenną , ser, rozkłócone jajko i jeszcze posolić.
    Zagnieść i podzielić na 8 części,robić wałki,lekko przyklepać i kroić na ukos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować