Kopytka z ciasta na kluski ślaskie i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Można dodatkowo poklepać tępą stroną noża,przed krojeniem tworząc kratkę.
2.Wrzucać na gotującą posoloną wodę.Gotować pod przykryciem do momentu wypłynięcia.Od czasu do czasu mieszając.Pogotować parę minut i wyjmować durszlakiem.
3.Bułkę tartą usmażyć na maśle,na złoty kolor.Tak samo i pokrojoną cebulę,usmażyć na złoty kolor. Połączyć razem i polać na talerzu kluski. Do dania pasuje maślanka.
4.Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie.
Przepuścić przez praskę i ostudzić.
W misce ziemniaki przyklepać,podzielić na 4 części.
Jedną część wyciągnąć na pozostałe ziemniaki a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Dodać mąkę pszenną , ser, rozkłócone jajko i jeszcze posolić.
Zagnieść i podzielić na 8 części,robić wałki,lekko przyklepać i kroić na ukos.
Komentarze